Kokandushuvilised Albu noored tutvusid teravilja ja piimaga
Juulist septembrini avanes Albu noortekeskuse noortel suurepärane võimalus tutvuda Tammsaare muuseumis Vargamäel ja Albus Järva vallaraamatukogus toidu teemaga. Kolme asutuse koostööprojekt „Kokandushuviliste noorte kaasamine“ tõi noortele teadmisi kirjandusest, pärimusest ja toidust ning jagas praktilisi oskuseid kohviku pidamisest, retseptide loomisest ja toidu kaunistamisest. Toimusid ühiskokkamised, väljasõidud, töötoad ja peeti kohvikut.
Projekti idee tekkis Tammsaare muuseumis Vargamäel selle aasta kevadel, kui hakati looma uue toiduteemalise aastanäituse juurde sündmuseid. „Soovisime kaasata ka kohalikke kokandusklubi noori ja toetada nende huvi toiduvalmistamise vastu,“ sõnab muuseumi programmijuht Kristi Kirss. Noored õppisid tundma tooraineid piim ja teravili ja leidma piimale taimseid alternatiive. „Väga meeleolukas oli muuseumitee kohvik, kus populaarseks osutus toorpuder. Noored said mitmel korral kiita nutika lahenduse eest. Mitu inimest, kellele muidu puder ei maitse, otsustas ka ise toorputru teha. Lisaks tekkis huvi kasutada pudrus taimseid piimajooke,“ lisab Kirss. Järva vallaraamatukogus (Albus) tutvuti nii vanemate kui uuemate kokaraamatutega ning avastati, et putru võib teha ka mahlaga.
Projekti lõpetas Emmeliine toidutoa perenaise Kadi Truusi töötuba, kus muuhulgas valmistati õunakooki, mis on väga maitsenud ka Evelin Ilvesele. Koka töötoas arutles Truus, mis on kohviku pidamise juures oluline. Üheskoos leiti, et väga oluline on maitse, aga ka see, kuidas toit on serveeritud. „Koleda välimusega toitu küll ei sooviks süüa,“ lisas üks noortest. Oluliseks peeti ka head klienditeenindust ning seda, et kohvik oleks ilus. Üheskoos kaunistati toitu nii marjade kui lilledega. „Lilladega kaunistamisel kindlasti veendu, et lill oleks söödav,“ õpetas Truus.
Projekti toetas Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing ja Kultuuriministeerium. Tegemist oli ERÜ projektikonkursiga „Raamatukogud-muuseumid-noored“.
Projekti käigus valminud retseptid leiad meie lehelt.