Toidupiirkond 2022 Järvamaa näitas idavirulastele piirkonna toidutootjaid

Kaks päeva, 23.-24. novembril, tutvusid kohaliku toidu Ida-Virumaa võrgustiku Viru toit liikmed Järvamaa toiduga seotud ettevõtetega. Toidupiirkond 2022 Järvamaa poole pöördunud virulased soovisid kaeda, milliste toidu tootmise traditsioonidega maa on Järvamaa. Projektijuht Kristina Gudinas ja turundusjuht Piret Sihver panid pead kokku ning kuna see oli juba neljas reisikorraldus Järvamaa toidutootjate juurde, siis polnud nad ülemäära […]

White Guide tunnustas kahte Järvamaa toitlustusettevõtet

Pühapäeval, 20.novembril, jagati Tallinnas Kultuurikatlas toimunud Joogifestivalil tunnustust Eesti parimatele söögikohtadele. Juhtiv Põhjamaade restoranide hindaja White Guide mõõtis Eesti restoranide taset ja soovitab kokku 150 isikupärast söögikohta üle kogu Eesti. White Guide hindab restorani toidu, jookide, teeninduse ja atmosfääri taset, suunda ja kvaliteeti. Üle vaadati toitlustused Narvast Kuressaareni ja Tallinnast Valgani ning nende kodulehelt saab lugeda, millised […]

Hiidkavli nimekiri

Hiidkahvel veedab jõulud Albus

Mai kuus toidupiirkonnaks saades andis maaeluminister Urmas Kruuse Järvamaa meeskonnale üle hiidkahvli, mis on sümboolne tunnus maitsete aasta valitsemisregiooniks saamise kohta. Et maitsete aasta paikkonnaks olemist saaks viia igasse Järva maakonna nurka, erinevate ettevõtjate ja ettevõtete juurde. Hiidkahvlit antakse igal vastsel kuul uude hea toiduga paika, restorani või kohvikusse. Ikka selleks, et maakonna külalised näeksid, […]

Pokteili märgised on endale kindlustanud SA Järvamaa

Kui Järvamaast sai riigi maitsete aasta edupiirkond, siis üks lubadusest tiitli välja andjale oli populariseerida pokteilide tegemist, et see võiks saada toidupiirkonnale omaseks tunnuseks. SA Järvamaa esitas Patendiametile taotluse „pokteili“ kui sõna- ja kaubamärgi omastamiseks mais 2022 ja sai suve lõpus positiivse vastuse nii kaubamärgi kui ka sõnamärgi kinnitusega. Pokteil kuulub kaubamärgina piimatoodetest valmistatud toodete […]

Kokandushuvilised Albu noored tutvusid teravilja ja piimaga

Juulist septembrini avanes Albu noortekeskuse noortel suurepärane võimalus tutvuda Tammsaare muuseumis Vargamäel ja Albus Järva vallaraamatukogus toidu teemaga. Kolme asutuse koostööprojekt „Kokandushuviliste noorte kaasamine“ tõi noortele teadmisi kirjandusest, pärimusest ja toidust ning jagas praktilisi oskuseid kohviku pidamisest, retseptide loomisest ja toidu kaunistamisest. Toimusid ühiskokkamised, väljasõidud, töötoad ja peeti kohvikut. Projekti idee tekkis Tammsaare muuseumis Vargamäel […]

Hiidkahvel on Ajatu(s)

Toidupiirkonnaks saades andis maaelu kureeriv minister Urmas Kruuse Järvamaa meeskonnale üle hiidkahvli, mis on sümboolne tunnus maitsete aasta valitsemisregiooniks saamise kohta. Et maitsete aasta paikkonnaks olemist saaks viia igasse maakonna nurka, viib toidupiirkonna tiim hiidkahvli igal uuel kuul uude restorani või kohvikusse. Ikka selleks, et toidukoha külalised näeksid, et nad viibivad heade maitsete maal. Alates […]

Toidupiirkond 2022 Järvamaa valmistab videoretsepte

On teada tõsiasi, et pilt ütleb rohkem kui 1000 sõna, seepärast valmivad toidupiirkond 2022 Järvamaa meeskonna tellimusel video ja -retseptid, mis kannavad just maakonna toiduidentiteeti. Hetkel on valmis pokteilide ehk piimatoote baasil tehtud segujookide valmistamise sari, mis sai üles võetud septembris Taikse Laste restos Nami-Nami retseptikogu omaniku Pille Petersoo juhendamisel. Teine videoretsept on meeleolukas traditsioonilise […]

Kirna mõisa kohvik

Hiidkahvel naudib Kirnas mõisamelu

Toidupiirkonnaks saades andis maaelu kureeriv minister Urmas Kruuse Järvamaa meeskonnale üle hiidkahvli, mis on sümboolne tunnus maitsete aasta valitsemise kohta. Alates 5. septembrist kohtab kahvlit kuu aja jooksul Kirnas, sealses hubases mõisakohvikus ning rõõmustab kõiki, kes on tulnud mõisasse kohvi jooma, üritusele või pargi maagiast osa saama. Toidupiirkond lubas viia kahvli rännakule Järvamaa toitlustusettevõttesse ning […]

Kutse Lõuna-Eesti toidukonverentsile

Hea toidutootja, toidupakkuja, toiduasjaline! Ootame Sind juba kuuendat korda toimuvale Lõuna-Eesti Toidukonverentsile – 11. oktoobril Mulgimaal, Karksi-Nuias. Konverentsi teemaks on: Lõune-Eesti mokka müüdä kultuuriperändus (tõlge: Lõuna-Eesti maitsev kultuuripärand). Räägime Eesti toidupärandist, selle säilitamisest ja populariseerimisest, edasi arendamisest, kasutamisest ettevõtluses. Avaettekande teeb Eesti tuntumaid kultuuripärandi tundjaid – Anu Raud. Mõistagi tulevad oma kogemustest rääkima ettevõtjad. Seda, […]

Põhjaka mõisa õuel

Põhjaka mõisas avatakse Eesti toidu kuu

Eesti toidu kuu avamisüritus toimub augusti eelviimasel päeval Eesti Toidupiirkonnas 2022 Järvamaal Põhjaka mõisas. Eesti toidu kuud tähistatakse, et tõsta kohalik toit ja toidukultuur tähelepanu keskpunkti ning  hinnata tööd ja inimesi, kelle kaudu toit meie lauale jõuab. Maaeluministeeriumi eestvedamisel toimub  kaheksandat korda septembris Eesti toidu kuu, mille raames  kümned ettevõtted korraldavad töötubasid, maitsete matkasid, laatasid, […]

Eesti Peakokkade Ühendus tutvub toidupiirkonnaga

Selle suvekuu viimasel nädalavahetusel, 28. ja 29. augustil, liiguvad Järvamaal ringi Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed, et tutvuda Eesti toidupiirkond 2022 Järvamaaga. Eesti Peakokkade Ühenduse üheks peaeesmärgiks on teha koostööd Eestimaa firmadega, saamaks kvaliteetset ja nõuetekohast toorainet. Sellest tuleb ka üks ühenduse traditsioonidest – külastada Maaeluministeeriumi poolt välja kuulutatud sama aasta maitsete piirkonda. Sellel aastal on […]

Vargamäe muuseum kaasab kohalikud noored Järvamaa toidupiirkonna tegemistesse

Albu noortejuhi Elen Pendi eestvedamisel on juba mõnda aega tegutsenud noorte kokandusklubi. Tammsaare muuseum Vargamäel eestvedamisel loodi muuseumit, noori ja Järva vallaraamatukogu ühendav projekt (Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing). Projektiga väärtustatakse kirjandust ja raamatukogude aastat ning kaasatakse noored Järvamaa toidupiirkonna tegemistesse. 17. augustil kohtuvad noored kohaliku koka Kadi Truusiga, et koguda inspiratsiooni kohviku pidamisest ja pidada kahel […]

Hiidkahvel Tikupoisis

Hiidkahvlit võõrustab Tikupoiss

Toidupiirkonnaks saades andis maaelu kureeriv minister Urmas Kruuse Järvamaa meeskonnale üle hiidkahvli, mis on sümboolne tunnus maitsete aasta valitsemise kohta. Toidupiirkond lubas omakorda viia kahvli rännakule Järvamaa toitlustusettevõtetesse ning maitsete aasta jooksul saab 1,5 meetri pikkust puidust kahvlit näha erinevates maakonna söögikohtades. Michelini tärni väärilises Põhjaka restoranis veetis kahvel terve heinakuu. Nüüd võttis hiiglane uuesti […]

Piimapäev

Selleks aastaks on piimapäev läbi

Toidupiirkonna 2022 aasta peaüritus, lehmale pühendatud XVI piimapäev Imaveres Eesti piimandusmuuseumis, on selleks aastaks möödas. Piimapäevast võttis osa ligikaudu 1400 inimest ja Eesti Piimandusmuuseumit külastas sel päeval 115 huvilist. Muuseum tänab kõiki esinejaid, osalejaid, korraldajaid ja külastajaid, kes sel päeval osalesid ja oma panuse kordaminekusse andsid. Tänutundega mõeldakse ka väljakutsevõistlusel osalejatele- Järvamaa Kutsehariduskeskus, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool, Epiim, Saaremaa […]

Põhjaka mõisa õuel

Hiidkahvel on Põhjaka mõisas võõrusel

Toidupiirkonnaks saades andis maaelu kureeriv minister Urmas Kruuse Järvamaa meeskonnale üle hiidkahvli, mis on sümboolne tunnus maitsete aasta valitsemise kohta. Toimkond lubas viia kahvli rännakule igasse Järvamaa toitlustusettevõttesse, kuhu seda vaid oodatakse. Järvamaa maitsete aasta jooksul rändab 1,5 meetri pikkune puidust kahvel mööda maakonna toidukohti, mida on üle 30. Juuli kuuks võttis kahvli enda valdustesse […]

Türi Kogukonnamaja

Toiduajakirjanike randevuu Järvamaa pudrumägede vahele

Äärmiselt tore seltskond liikus Järvamaal ringi 14.juunil ja tutvus käesoleva aasta Eesti toidupiirkonna maitsetega, nimelt võõrustasid maakonna tootjad Eesti juhtivate ajalehtede ja -kirjade toidust kirjutavaid ajakirjanikke, toidublogijaid ning ETV+ kanali saatejuhte. Esindatud olid sellised väljaanded nagu Eesti Naine, Oma maitse, Toidutare, Tiiu, Õhtuleht, ETV+, Jagatud rõõm, Targu talita, Siit nurgast ja sealt nurgast, Postimees Nädal […]

Eesti toidu kuu ootab osavõtjaid

2022. aasta septembris tähistab Eesti juba kaheksandat korda Eesti toidu kuud. Eesti toidu kuu saab teoks kõigi kaasamõtlejate abil. Maaeluministeerium on alustanud käesoleva aasta toidukuu programmi kaardistamisega, kuhu sarnaselt eelnevate aastatega koondab kokku sündmused, mis on pühendatud toidule ja toimuvad septembris (ja ka oktoobri alguses) Eesti eri piirkondades. Ministeerium infot laatade, festivalide, vabaõhuürituste, konverentside, toidu […]

Maitsed kirjanik Tammsaare loomingus

Aasta toidupiirkonnaks valitud Järvamaa ja Anton Hansen Tammsaare muuseum Vargamäel keskenduvad tänavu toidule. Tammsaare on toidu kaudu kirjeldanud armunälga ja armastust, rõõmu ja kurbust, lootust ja lootusetust. Koos oma tegelastega kannatab Tammsaare närivat nälga, aga katab ka rikkalikult roogi täis kuhjatud pidulaudu, mille põhjus lauas istujates isutust tekitab. Eks öelnud Tammsaare põhjusega, et täissöönul pole […]

Terevisioonis pokteile tegemas

Terevisioonis tehti pokteile

ERR televisiooni hommikuprogrammis „Terevisioon“ valmistasid täna, 26.mail, Toidupiirkond 2022 – Järvamaa tiimi liikmed Anneli Siimussaar ja Kristina Gudinas piimakokteile ehk pokteile. Mis on pokteil? Pokteil on tervislik ja hooajale vastav piimakokteil, mille  üks koostisosa on piimatoode. See võib olla lehmapiim, kitsepiim, jogurt, keefir või jäätis, millest on võimalik pokteili teha. Pokteili teised koostisosad on vabalt […]

Toidupiirkonna hiidkahvel

Kus hiidkahvel on?

Järva maakond pärjati 14.mail Eesti maitsete piirkonnaks 2022. Koos tiitliga andis maaelu eest hea seisev minister Urmas Kruuse maakonnale sümbolina hoida hiidkahvli.  Järvamaa maitsete aasta jooksul hakkab 1,5 meetri pikkune puidust kahvel rändama mööda maakonna toidukohti, mida on Järvamaal üle 30. Huvi on üles näidanud ka toiduürituste korraldajad. Tänaseks on kahvel koha leidnud Türil kohvik-restos […]

Järvamaa maitsete aasta on pidulikult välja kuulutatud

Toidupiirkond 2022 Järvamaa maitsete aasta avaüritus toimus 14.mail Jäägri Villas Albus. Maaeluminister Urmas Kruuse sõnas avamisel, et piim on kahtlemata Järvamaa valge kuld, mille kaudu piirkonda laiemale avalikkusele tutvustada: „Jääme põnevusega ootama uusi piimast alguse saavaid ja piimaga seotuid maitseid, eriti pokteile.“ Toidupiirkonna tiitliga koos rändab mööda Eestit ka selle sümbol – kahvel. „Hoidke seda […]

Hiidkahvel rändab Järvamaale

Laupäeva, 14. mai keskpäeval, toimub Albus Jäägri villas toidupiirkond 2022 avaüritus, kus Maaeluministeerium annab maakonnale üle sümboolse hiidkahvli, tähistamaks Järvamaa nimetamist aasta toidupiirkonnaks.  Maaeluministeeriumi jaoks on see juba seitsmes kord kuulutada välja üks Eesti piirkond maitsete aasta kandjaks. Maaeluministeeriumi minister Urmas Kruuse ulatab kujuteldava valitsuskepi üle maakonna esindajatele sel laupäeval Albus Jäägri villas. Sellel aastal […]

Järvamaa – Eesti toidupiirkond 2022

Üle maailma on kohalik toit, toiduvalmistamise traditsioonid ja lauakombed üheks olulisemaks piirkonna sümboliks ja sihtkoha avastamise põhjuseks. Toidul on kindel koht piirkondlikus kultuuris ja oluline osa reisi mälestustes. Eesti toidutraditsioonidel, heal toorainel ja kokkade pühendumusel on hea kuulsus kaugemalgi kui pelgalt oma piirkond. Eesti erinevate piirkondade köögi ja kohaliku toidukultuuri väärtustamiseks on Maaeluministeerium ellu kutsunud […]

Maaeluminister Urmas Kruuse kinnitas oma 28. märtsi käskkirjaga toidupiirkonna 2022 tiitli kandjaks Järvamaa

Uus toidupiirkond võlus otsustajaid märksõnaga “piim”, mille Järvamaa on lubanud rakendada oma maitsete aasta vankri ette. Žürii tööd juhtinud Maaeluministeeriumi asekantsleri Marko Gorbani sõnul võiks Järvamaa kui Eestimaa süda, end sama hästi reklaamida ka „piima maakonnana”, sest just Järvamaal on kõige rohkem piimalehmi ühe elaniku kohta. “Jääme põnevusega ootama uusi piimast alguse saavaid ja piimaga […]