Põhjaka mõisa õuel

Hiidkahvel on Põhjaka mõisas võõrusel

Toidupiirkonnaks saades andis maaelu kureeriv minister Urmas Kruuse Järvamaa meeskonnale üle hiidkahvli, mis on sümboolne tunnus maitsete aasta valitsemise kohta. Toimkond lubas viia kahvli rännakule igasse Järvamaa toitlustusettevõttesse, kuhu seda vaid oodatakse. Järvamaa maitsete aasta jooksul rändab 1,5 meetri pikkune puidust kahvel mööda maakonna toidukohti, mida on üle 30. Juuli kuuks võttis kahvli enda valdustesse […]

Türi Kogukonnamaja

Toiduajakirjanike randevuu Järvamaa pudrumägede vahele

Äärmiselt tore seltskond liikus Järvamaal ringi 14.juunil ja tutvus käesoleva aasta Eesti toidupiirkonna maitsetega, nimelt võõrustasid maakonna tootjad Eesti juhtivate ajalehtede ja -kirjade toidust kirjutavaid ajakirjanikke, toidublogijaid ning ETV+ kanali saatejuhte. Esindatud olid sellised väljaanded nagu Eesti Naine, Oma maitse, Toidutare, Tiiu, Õhtuleht, ETV+, Jagatud rõõm, Targu talita, Siit nurgast ja sealt nurgast, Postimees Nädal […]

Eesti toidu kuu ootab osavõtjaid

2022. aasta septembris tähistab Eesti juba kaheksandat korda Eesti toidu kuud. Eesti toidu kuu saab teoks kõigi kaasamõtlejate abil. Maaeluministeerium on alustanud käesoleva aasta toidukuu programmi kaardistamisega, kuhu sarnaselt eelnevate aastatega koondab kokku sündmused, mis on pühendatud toidule ja toimuvad septembris (ja ka oktoobri alguses) Eesti eri piirkondades. Ministeerium infot laatade, festivalide, vabaõhuürituste, konverentside, toidu […]

Maitsed kirjanik Tammsaare loomingus

Aasta toidupiirkonnaks valitud Järvamaa ja Anton Hansen Tammsaare muuseum Vargamäel keskenduvad tänavu toidule. Tammsaare on toidu kaudu kirjeldanud armunälga ja armastust, rõõmu ja kurbust, lootust ja lootusetust. Koos oma tegelastega kannatab Tammsaare närivat nälga, aga katab ka rikkalikult roogi täis kuhjatud pidulaudu, mille põhjus lauas istujates isutust tekitab. Eks öelnud Tammsaare põhjusega, et täissöönul pole […]

Terevisioonis pokteile tegemas

Terevisioonis tehti pokteile

ERR televisiooni hommikuprogrammis „Terevisioon“ valmistasid täna, 26.mail, Toidupiirkond 2022 – Järvamaa tiimi liikmed Anneli Siimussaar ja Kristina Gudinas piimakokteile ehk pokteile. Mis on pokteil? Pokteil on tervislik ja hooajale vastav piimakokteil, mille  üks koostisosa on piimatoode. See võib olla lehmapiim, kitsepiim, jogurt, keefir või jäätis, millest on võimalik pokteili teha. Pokteili teised koostisosad on vabalt […]

Toidupiirkonna hiidkahvel

Kus hiidkahvel on?

Järva maakond pärjati 14.mail Eesti maitsete piirkonnaks 2022. Koos tiitliga andis maaelu eest hea seisev minister Urmas Kruuse maakonnale sümbolina hoida hiidkahvli.  Järvamaa maitsete aasta jooksul hakkab 1,5 meetri pikkune puidust kahvel rändama mööda maakonna toidukohti, mida on Järvamaal üle 30. Huvi on üles näidanud ka toiduürituste korraldajad. Tänaseks on kahvel koha leidnud Türil kohvik-restos […]

Järvamaa maitsete aasta on pidulikult välja kuulutatud

Toidupiirkond 2022 Järvamaa maitsete aasta avaüritus toimus 14.mail Jäägri Villas Albus. Maaeluminister Urmas Kruuse sõnas avamisel, et piim on kahtlemata Järvamaa valge kuld, mille kaudu piirkonda laiemale avalikkusele tutvustada: „Jääme põnevusega ootama uusi piimast alguse saavaid ja piimaga seotuid maitseid, eriti pokteile.“ Toidupiirkonna tiitliga koos rändab mööda Eestit ka selle sümbol – kahvel. „Hoidke seda […]

Hiidkahvel rändab Järvamaale

Laupäeva, 14. mai keskpäeval, toimub Albus Jäägri villas toidupiirkond 2022 avaüritus, kus Maaeluministeerium annab maakonnale üle sümboolse hiidkahvli, tähistamaks Järvamaa nimetamist aasta toidupiirkonnaks.  Maaeluministeeriumi jaoks on see juba seitsmes kord kuulutada välja üks Eesti piirkond maitsete aasta kandjaks. Maaeluministeeriumi minister Urmas Kruuse ulatab kujuteldava valitsuskepi üle maakonna esindajatele sel laupäeval Albus Jäägri villas. Sellel aastal […]

Järvamaa – Eesti toidupiirkond 2022

Üle maailma on kohalik toit, toiduvalmistamise traditsioonid ja lauakombed üheks olulisemaks piirkonna sümboliks ja sihtkoha avastamise põhjuseks. Toidul on kindel koht piirkondlikus kultuuris ja oluline osa reisi mälestustes. Eesti toidutraditsioonidel, heal toorainel ja kokkade pühendumusel on hea kuulsus kaugemalgi kui pelgalt oma piirkond. Eesti erinevate piirkondade köögi ja kohaliku toidukultuuri väärtustamiseks on Maaeluministeerium ellu kutsunud […]

Maaeluminister Urmas Kruuse kinnitas oma 28. märtsi käskkirjaga toidupiirkonna 2022 tiitli kandjaks Järvamaa

Uus toidupiirkond võlus otsustajaid märksõnaga “piim”, mille Järvamaa on lubanud rakendada oma maitsete aasta vankri ette. Žürii tööd juhtinud Maaeluministeeriumi asekantsleri Marko Gorbani sõnul võiks Järvamaa kui Eestimaa süda, end sama hästi reklaamida ka „piima maakonnana”, sest just Järvamaal on kõige rohkem piimalehmi ühe elaniku kohta. “Jääme põnevusega ootama uusi piimast alguse saavaid ja piimaga […]