Kohupiimajuust ehk sõir
Vaja läheb:
1 l piima
600 g kohupiima
60 g võid
2 muna
1,5 tl soola
2 tl köömneid
Valmistamine:
Kuumuta piim keemiseni, lisa eelnevalt lahti segatud kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma umbes 15 minutiks.
Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades ühtlase massi moodustumiseni. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja eelnevalt kuival pannil röstitud köömned (röstitult on köömned aromaatsemad). Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, kuid ära keeda! Kui tahad kohupiimasemat sõira, kuumuta vähem, ja kui juustusemat sõira, kuumuta kauem. Pane marliga vooderdatud vormi/kaussi hanguma.
Retsept pärineb Ragne Värgi koduleheküljelt.