Ladina köök keset Paidet

Kohtusime Wittensteini tegevusmuuseumi teadusjuhi Ründo Mültsiga ühel pärastlõunal juhuslikult Paide Selveris. Viisakuste vahetamise käigus ütles Ründo, et tal on toidupiirkonnale uudis. Üllatudes näitasin kui suureks mul silmad prilliklaaside taga on ja leppisin kokku, et seda uudist tulen uurima küll. Oktoobri sombune ennelõuna sobis tegevusmuuseumis luusimiseks kui valatult. Eessaalis, kus külalised suveniire ostavad, ootaski mind Ründo […]

Mida peavad eestlased kõige eestipärasemaks toiduks?

Eesti toidu Facebooki lehel toimunud küsimise tulemusel peavad inimesed kõige eestipärasemateks toitudeks musta leiba, kama ja mulgiputru. Rukkileib on olnud eesti köögi alustala juba tuhandeid aastaid – see on olnud igapäevatoidus nii keskne, et väljend «leib on laual» tähendas seda, et perel oli piisavalt sissetulekut. Kama on talupojakultuuris traditsiooniline suvetoit, mida söödi heinaajal hapupiimaga. Mulgipuder […]

lumepallisupp

Eesti toitu armastav jaapanlanna Keiko

Kord jooksis Eesti telekanalis reklaamirull, mis uuris retooriliselt „Mida pakkuda oma kaugetele külalisele?“ Sama küsimuse esitas hobikokk Tiina Lippant toidupiirkonna toimkonnale, sest maitsete regiooni oli külastamas Eesti toitu hindav ja ise toiduvalmistamisest innustunud Keiko Sasaki Jaapanist. Keiko on tõsine Eesti toidu fänn, andnud kodumaal välja meie traditsioonilise toidu retseptiraamatu ja nüüd on ta kogumas vastseid […]