Maitsed kirjanik Tammsaare loomingus

Aasta toidupiirkonnaks valitud Järvamaa ja Anton Hansen Tammsaare muuseum Vargamäel keskenduvad tänavu toidule.

Tammsaare on toidu kaudu kirjeldanud armunälga ja armastust, rõõmu ja kurbust, lootust ja lootusetust. Koos oma tegelastega kannatab Tammsaare närivat nälga, aga katab ka rikkalikult roogi täis kuhjatud pidulaudu, mille põhjus lauas istujates isutust tekitab. Eks öelnud Tammsaare põhjusega, et täissöönul pole isu ja nälginul toitu, hädas on mõlemad.

Kirjaniku lühijuttudest ja suurteostest ainest saanud samanimeline aastanäitus „Täissöönul pole isu ja nälginul pole toitu“ räägibki Tammsaare isiklikest toidueelistustest, tema kodutalu Tammsaare-Põhja toidulauast ja piilub kirjaniku raamatutegelaste kööki.

Näitusest inspireerituna panid Järvamaa kokk Kadi Truus ja näituse kuraator Siiri Kvell kokku tammsaareliku erimenüü, mida muuseum pakub sel suvel piknikukorvis serveerituna muuseumi külastajatele.

Loodetavasti viib piknikukorv 1920ndate stiilis odrakruubisalati, seapraelõikude, imeliste hapukurkide ja Napoleoni koogiga ehedale maitserännakule Vargamäel ning annab aimu, milline nägi välja eestlaste toidulaud 20. sajandi alguses.

Kuna tegu on toiduga, siis peab piknikukorvi kindlasti ette tellima. Piknikukorv ühele maksab 27€ ja kahele 49€. Tellimus saada e-kirjaga muuseum@vargamae.ee.
Eriti meeleline ja sobiv on piknik pärast näitust tutvustavat kuraatori tundi. Kuraatoritunnid toimuvad suve kolmel laupäeval: 4.juunil, 2.juulil ja 6.augustil algusega kell 13.

Meeldejäävaid maitse-elamusi ja raamatuterohket suve.

Aastanäituse menüü Vargamäel