Mida peavad eestlased kõige eestipärasemaks toiduks?
Eesti toidu Facebooki lehel toimunud küsimise tulemusel peavad inimesed kõige eestipärasemateks toitudeks musta leiba, kama ja mulgiputru.
Rukkileib on olnud eesti köögi alustala juba tuhandeid aastaid – see on olnud igapäevatoidus nii keskne, et väljend «leib on laual» tähendas seda, et perel oli piisavalt sissetulekut.
Kama on talupojakultuuris traditsiooniline suvetoit, mida söödi heinaajal hapupiimaga.
Mulgipuder ehk seakõrnetega kartuli-tangupuder hakkas levima 19. sajandi esimesel poolel Mulgimaalt ja sai seejärel tuntuks kogu Eestis.
Eestipäraste toitude esikümne hulka jõudsid ka kiluvõileivad, kartul ja mulgipuder ning teada-tuntud traditsioonilised jõulutoidud nagu verivorst, hapukapsas ja sült.
Kõige eestipärasemate toitude TOP10:
- Must leib
- Kama
- Mulgipuder
- Kiluvõileib
- Verivorst
- Hapukapsas
- Sült
- Mulgikapsad
- Kilu
- Kartul