White Guide tunnustas kahte Järvamaa toitlustusettevõtet

Pühapäeval, 20.novembril, jagati Tallinnas Kultuurikatlas toimunud Joogifestivalil tunnustust Eesti parimatele söögikohtadele.

Juhtiv Põhjamaade restoranide hindaja White Guide mõõtis Eesti restoranide taset ja soovitab kokku 150 isikupärast söögikohta üle kogu Eesti. White Guide hindab restorani toidu, jookide, teeninduse ja atmosfääri taset, suunda ja kvaliteeti. Üle vaadati toitlustused Narvast Kuressaareni ja Tallinnast Valgani ning nende kodulehelt saab lugeda, millised on soovitamist väärt 2023. aastal.

Järvamaale tuli sellel aastal kaks tunnustust: teada-tuntud Põhjaka mõis juba mitmendat korda ning esmakordselt kohvik-resto Ajatu Türilt.

Flavors of Estonia kirjutab Kohvik-resto Ajatust nii:

Kiirele söögikorrale ei maksa siia Türi linnaääres pikas vanas puumajas asuvasse kohvik-restorani tulla. Võite ju proovida, kuid aeg peatub siin igal juhul, terves Eestis.

Roogasid, mida siin pakutakse, söödi meelsasti möödunud soovite seda või mitte. Ja see aja peatumine teeb Ajatust ühe kõige erilisema söögikoha

sajandi lõpul. Lauanõud, lauad-toolid ja kogu sisustus on korduv-korduvkasutatud ning veelgi vanem. Maja erinevates tubades on erinevad lõhnad. Need on selgelt äratuntavad ajaloo aroomid.

Kohvik-restoran lisab nendele omalt poolt maitsed juurde. Personal siin teeb erilist tööd ja naudib seda kõigile nähtavalt. Mismoodi erilist? Nad panevad siin aja seisma, et iga külaline saaks kogeda ajaloo lõhnu ning maitseid. Loe rohkem.

Eesti maitsete lehekülg iseloomustab meistritaseme saanut Põhjaka mõisa nii:

Põhjaka mõisa inimestele meeldib teha asju esimesena. Aastaid tagasi, kui iga vähegi tegijama koka unistus oli töötada fine dining-restoranis suurlinna südames, lõpetasid täna siinolijad oma töölepingud just niisugustes restoranides ning kolisid maale. Sellest kolimisest sai alguse  praegune, suuresti oma kätega taastatud Põhjaka mõisa restoran. 

Restorani taga on oma aiamaa. Kord kasvatatakse siin ise kanu, siis jälle sigasid või lambaid… Et restorani toit oleks ikka võimalikult aus ja tooraine tee söögilauale nii lühike kui võimalik. 

Kangete napsude valmistamine oli pikka aega ainult suurtootjate pärusmaa. Muidugi olid Põhjaka mehed need, kes kadalipu läbi käisid ja oma viinaköögile loa sõna otseses mõttes välja võitlesid. Sellesama visadusega teevad nad nüüd kanget kraami niisuguse kvaliteedi ja maitseomadustega, mis on uuematele tegijatele eeskujuks. Loe rohkem.

Toidupiirkond 2022 Järvamaa rõõmustab koos tunnustuse saanud toidukohtade kokkade, teenindajate ja klientidega ning soovib häid maitseid ja teotahet edaspidiseks.

 

Teate koostas

Piret Sihver

Toidupiirkond 2022 Järvamaa kommunikatsioonijuht