Kaubamärgise “Pokteil” saamislugu

Selle aasta kevadel esitas Sihtasutus Järvamaa Maaeluministeeriumile toidupiirkonnaks saamise taotluse. Pakkusime regiooni “peaesinejaks” piima, mis võluski ilmselt komisjoni ära ning nii saigi Järvamaast maitsete edupiirkond 2022. Üks lubadus oli propageerida piimatoote baasil valmistatavat külma või kuuma segujooki, mida nimetasime omavahel juba Pokteiliks. Teatakse ju kokteili ja mokteili, aga Pokteil nimena on uus ja originaalne. Ühe koosoleku käigus sai see sõna välja mõeldud ja siiani üritame meenutada, kes on selle tegelik „ristiema“. Kõik, kes väljendit „Pokteil“ esmakordselt kuulevad, on heas mõttes üllatunud, kui tabav, aga samas suupärane see on.

 

Miks otsustasime Pokteili kaubamärgina kaitsta? Eelkõige seepärast, et see on eriline, meie väljamõeldud nimi, millega enda loodud piimakokteile tähistame. Lisaks soovisime pakkuda oma kaubamärki kohalikele väiketootjatele kui ka piimatööstustele tootearenduseks. Kui kaubamärk on ametlikult kaitstud, ei saa kuri käsi ka vahele tulla ega jõua meist ette mõne uudistootega, mis kannab nime Pokteil.

 

Julgustame kõiki ettevõtjaid oma originaalseid tootenimesid kaitsma, sest iial ei või teada, millal see võib oluliseks ja vajalikuks osutuda. Taotluse esitamisest otsuseni kulub küll aega, kuid enne selle vormistamist tasub kindlasti konsulteerida Patendiametigakui on näiteks kahtlusi, kas nime üldse on võimalik kaubamärgina kaitsta või millised tooted ja teenused taotlusele valida. Selles asutuses töötavad oma ala asjatundjad, kes jagavad oma teadmisi hea meelega. Rumalaid küsimusi ei ole nende jaoks olemas ja alati leitakse küsimusele vastus. Küsige aga julgesti!

 

Mis Pokteil täpsemalt on? Järvamaa toidupiirkonnana soovib pakkuda lisaks kõigele muule hõrgutavale, mida saab piimast teha, midagi täiesti erilist – Pokteili. Iga Pokteil on ainulaadne, tervislik, sisaldab valmistaja isikupära ja on alati hooajale vastav. Eesmärk on, et valmiks hõrk jook, mida saab nautida nii üksi, kui ka suuremas seltskonnas.

 

Koostisena kasutame lehmapiima, kitsepiima, jogurtit või jäätist, petti või keefiri. Pokteili teised koostisosad on vabalt valitavad ja järgivad tegija maitse-eelistusi. Näiteks Terevisiooni Pokteil valmis samanimelise hommikusaate tarvis ja koosnes muu hulgas värsketest kõrvenõgese lehtedest ja võilille nuttidest. Telekaamerate ees käisid pokteili valmistamas Toidupiirkond 2022 projektijuht Kristina Gudinas ja Eesti Piimandusmuuseumi juht Anneli Siimussaar.

 

Terevisiooni Pokteili retsept

1 või 2 kõrvenõgese noort lehte

2-3 võilille kollast õisikut

200 ml keefirit

200 ml vaniljejäätist

käsitööna valminud kodust rabarberisiirupit

Tükelda blenderisse nõgeselehed ja lisa võilille kollased kroonlehed ning rabarberisiirup. Blenderda kuni taimed on aimatavad ja suuri tükke ei ole. Lisa jäätis ja keerif, blenderda veel, kuni segu on ühtlane. Vala valminud jook klaasi ja kaunista endale sobivalt. Tegijad nimetavad seda raudse tervise turgutajaks, sest nõgesel ning võilillel on väga palju häid omadusi: annab jõudu ja puhastab verd, eemaldab organismist liigset vett, soodustab maksa ainevahetust, aitab kaalu langetada. Tähtis on taimi mitte üle doseerida!

 

Pokteilijutu kirjutasid üles kommunikatsioonijuht Piret Sihver

ja Toidupiirkond 2022 Järvamaa projektijuht Kristina Gudinas