Järvamaa – Eesti toidupiirkond 2022
Üle maailma on kohalik toit, toiduvalmistamise traditsioonid ja lauakombed üheks olulisemaks piirkonna sümboliks ja sihtkoha avastamise põhjuseks. Toidul on kindel koht piirkondlikus kultuuris ja oluline osa reisi mälestustes. Eesti toidutraditsioonidel, heal toorainel ja kokkade pühendumusel on hea kuulsus kaugemalgi kui pelgalt oma piirkond.
Eesti erinevate piirkondade köögi ja kohaliku toidukultuuri väärtustamiseks on Maaeluministeerium ellu kutsunud tava valides igal aastal välja ühe piirkonna esindamaks Eesti toitu ning kuulutada välja selle piirkonna maitsete aasta.
Eesti Toidutee tunnuslause “Südamega valmistatud eestimaised maitsed” on sellel aastal eriti kohased, sest Eesti toidu piirkonnaks 2022. aastal valiti Järvamaa, mis teadupärast on Eestimaa süda, kus tehakse südamega tegusid.
Järvamaa on teada-tuntud pikaajaliste traditsioonidega piima tootmise maakond. Siin on piima andvaid lehmi kokku loendatud rohkem kui maakonnas on töötavaid täiskasvanud elanikke. Seetõttu tõstab 2022. aasta toidupiirkond Järvamaa au sisse piima ja kõik sellega seonduva.
Toidupiirkonnaks valimine peaks innustama Järvamaa toidutootjaid ja -kohti rohkem tähelepanu pöörama kohalikule toorainele, pakkumaks mõtteid toiduasjaliste vaheliseks koostööks uute toodete arendamisel. Maitsete aasta on hea võimalus kogu maakonna väljapaistvuse suurendmiseks reisisihina läbi toidu ja toiduürituste.
Järvamaa toidupiirkonna projektis teevad koostööd maakonna toidutootjad ja -pakkujad, ürituste korraldajad, turismiettevõtjad, hobikokad ja teised toiduga tegelejad. Järvamaa organisatsioonidest on toidupiirkonna projektiga seotud LEADER-tegevusrühmad: MTÜ Järva Arengu Partnerid ja MTÜ Lõuna- Järvamaa Koostöökogu ning SA Järvamaa kui ka kohalikud omavalitsused.
Toidupiirkond 2021 oli paepealseid maitseid propageerinud Põhja-Eesti Toidupiirkond. Põhja-Eesti toidupiirkond annab valitsemise sümboli hiigelkahvli Järvamaale üle 14. mail Albus.
Pressiteate koostas
Piret Sihver
Toidupiirkond 2022 kommunikatsioonijuht